Pěstování rozmarýnu

Rozmarýn lékařský je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, keřovitého vzrůstu.
Rozmarýn může dorůstat až do 2 metrů, stonky jsou husté se šedavou kůrou. Úzké listy jsou aromatické a kvete v pozdním jaru na začátku léta drobnými bílými až modrými kvítky. Plodem rozmarýnu jsou hnědavé tvrdky.
Rozmarýn pěstuje jako běžná bylinka v květináčích na balkonech či jen za okny. Má rád větlé, slunečé a teplé místo. Snesl by i chladnější podmínky, ale ty se často pojí s větší vlhkostí, která je pro něj doslova osudná.
Pokud zůstane rozmarýn v teplém prostředí bez větší vlhkosti, je jeho pěstování velmi snadné. Jediné, oč se musíte stále starat je, aby zemina v květináči nebyla příliš přemokřená. Pokud ho pěstujete venku, neškodí mu dopřát stříšku, aby byl chráněn před případným dešťovým přívalem vody.
Při výsadbě i přesazování používejte zásaditou, hlinitopísčitou zeminu. Chraňte rozmarýn před chladnějším počasím. Přeneste jej domů nebo do skleníku. K přezimování stačí teploty mezi 3-10 stupni. Důležitý je však dostatek světla.
Využití rozmarýnu
Rozmarýn se na příklad přidává do marinád a grilovacích směsí, k ochucení pečených ryb, jehněčího, skopového, drůbežího, telecího či vepřového masa, zeleninových jídel, salátů i polévek.
Rozmarýn pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání a také při nízkém krevním tlaku.
Další využití podle našich babiček může mít také jako ochrana proti molům v šatníku.